Logo Elmak

Nasza tradycja

Tradycyjna receptura opracowana została z wykorzystaniem pomysłów kulinarnych przechowywanych i przekazywanych na ziemi wiśnickiej przez prawie 400 lat. To tutaj w 1682 roku, w wiśnickim zamku, na dworze Lubomirskiego, jego kuchmistrz Stanisław Czerniecki opracował pierwszą wydaną w Polsce książkę kucharską pt: Liber Felculorum, czyli zebranie potraw. Makaron wiśnicki uzupełnia wiele XVII-to wiecznych potraw, tworzy możliwość komponowania nowych i ubogaca współczesne potrawy o sprawdzone przez lata produkty.


Makarony ELMAK

 

Wiśnicki Makaron Domowy Tradycyjny Firma ELMAK produkuje od wielu lat zaopatrując licznych klientów w produkt, na którego wytwarzanie w dzisiejszej rzeczywistości już mało która gospodyni może poświęcić swój czas. A makarony i różnego rodzaju kluseczki w naszej tradycji żywieniowej zakorzeniły się bardzo mocno od niepamiętnych czasów: tradycyjny polski rosół, pomidorowa z makaronem, grzybowa z łazankami, gulasz cielęcy ze wstążkami, łazanki z kapustą - to tylko przykłady z wciąż aktualnego polskiego jadłospisu, a które to potrawy nam, osobom już w dojrzałym wieku, utkwiły w pamięci jako smaki dzieciństwa. My wychowaliśmy się przy mamie czy babci i jej stolnicy i wałku - ile było radości, gdy pozwalano nam "pomagać" przy wytwarzaniu; teraz musimy się cieszyć z faktu, że nasze dzieciaki mogą przynajmniej poznać i zachować smak prawdziwego domowego makaronu.

Zamek w Nowym Wiśniczu widziany z okna ELMAK